Zwillbrocker Venn

Velden, vennen en flamingo´s

De titel zegt al wat je kunt verwachten van deze wandeling: velden, vennen en flamingo´s. Net over de grens bij Groenlo vind je Natuurgebied Zwillbrocker Venn. Een klein natuurlijk paradijs en de meest noordelijke broedplaats voor een kleine kolonie flamingo´s.

Wij deden deze wandeling in juli en zagen niet alleen schapen en koeien, maar ook tal van roofvogels en, waar we op gehoopt hadden, een grote groep flamingo´s.


Zwilbrocker Venn
Wandelpoëzie

Ze wilde kijken of ze naar de overkant kon komen.

Maar er was louter water, en er waren bomen.

Dikke rietkragen vol rietsigaren, roze kattenstaarten, scheidden haar van al haar dromen.

De overkant was nog een brug te ver.

Judith


Beschrijving wandelroute

Afstand:

Start- en eindpunt:

14 kilometer

Het Reirinck, Winterswijkseweg 52, 7141 HE, Oost-Gelre

We parkeren onze auto bij Het Reirinck in het buurtschap Zwolle in de Achterhoek. Het Reirinck bestaat uit een aantal schitterende monumentale panden in een landelijke setting, omringd door eeuwenoude bomen. Hier starten we onze wandeling.

Op naar duitsland

De weergoden zijn ons gunstig gezind en via het grasveld duiken we een bospaadje in. Om te beginnen lopen we door kleine stukken bos, maar ook door het veld, langs de slootkant en hier en daar over een fietspad richting de Duitse grens.

Net over de grens bevinden we ons gelijk in natuurgebied Zwillbrocker Venn, de meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kleine kolonie flamingo’s. Langs een weiland beginnen we daarna aan de rondwandeling om het ven, een aangename ronde door een boomrijk gebied.Hier en daar staan bankjes en rusten we even uit om te genieten van de natuur.

Als we tijdens de wandeling worden overvallen door een korte regen- en onweersbui, zijn we gelukkig net op tijd bij een van de overdekte ´pauzeplaatsen´ waar we de bui gezellig kletsend met een groepje fietsers uitzitten.

natuurfilm

Ondanks wat gemiezer zetten we onze wandeling voort en al snel komen we bij de eerste uitkijkhut op de route. Deze uitkijkpost biedt een mooi kijkje op het moerasland. Verderop vinden we een tweede uitkijkpunt. Vanaf deze plek hebben we ook zicht op het water en we zijn blij verrast dat we een groepje flamingo´s zien baden. Hier blijven we een poosje zitten om te genieten van de ´live´ natuurfilm die zich voor ons afspeelt.

onsmakelijke koffie op een mooi terras

Nadat we ons met moeite hebben losgerukt van dit mooie schouwspel vervolgen we onze weg. Hond Lulu protesteert, die zit liever droog dan dat ze door de miezer banjert. Maar we verlaten het natuurgebied en komen uit bij café Haak en Hoek waar we neerstrijken in de prachtige tuin. Hoewel de koffie afschuwelijk smaakt, zitten we hier toch heerlijk te genieten in het zonnetje. Bovendien, als we de andere terrasgasten mogen geloven, is het eten in deze gelegenheid prima, dus dat biedt hoop voor wie iets anders wil nuttigen dan een bakkie troost.

Na de koffiestop gaat het over een zandpad door het veld terug naar het Achterhoekse gehuchtje Zwolle. We komen niemand tegen en genieten van een aangenaam zonnetje. In het buurtschap vinden we al gauw het bospaadje dat ons terugbrengt bij Het Reirinck.

Algemene indruk van de wandeling

Jammer van de koffie, maar een prachtige wandeling door de landelijke Achterhoek, over de grens naar het Zwillbrocker Venn. Velden, vennen en flamingo´s: met als hoogtepunt de sierlijke vogels op hun hoge poten, die baden in het moerasland.

Klik hier om de wandelroute te bekijken in Wikiloc

Heb je vragen of opmerkingen na het lezen van Vennen en flamingo´s? Neem gerust contact met ons op.

Vergelijkbare berichten